Barion Pixel
cropped-vijaya.png.png

Bársonyvirág – Tagetes sp.

Bársonyvirág - Tagetes sp.

A növény jellemzése

A bársonyvirág vagy büdöske a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik. Melegkedvelő egynyári növény.

A nemzetség Közép- és Dél Amerikában honos, ahol vadon nő. A világ más területein régóta közkedvelt dísznövény. Az aztékok orvoslási célból használták, manapság nemcsak díszítő értéke miatt ültetik, hanem közismert kártevők elleni hatékonysága is. Gyökérzete a fonálférgeket tartja távol, virágzata vonza a fátyolkát és zengőlegyet, amik a levéltetveket pusztítják.

Lágy szárú növény, szórt állású, vagy keresztben átellenes levelekkel. A levéllemez szárnyasan szeldelt, az egyes szeletek fogazottak. A levelek, csészelevelek mirigyszőrösek, jellegzetes illatúak. A fészekvirágzatok a hajtások felső harmadában rövid száron egyesével, vagy kisebb csoportokban nyílnak különböző sárga árnyalatokban.

Ezek lehetnek: narancssárga, citromsárga, krémsárga, zöldessárga színű. 

Kép forrása: saját készítésű fotó
Kép forrása: www.evanthia.nl

A 20 ismert fajból díszkertészeti szempontból jelentősek:

  • Tagetes patula – kisvirágú bársonyvirág
  • Tagetes erecta – nagyvirágú bársonyvirág
  • Tagetes tenuifolia – apró bársonyvirág.
Tagetes erecta – Nagyvirágú bársonyvirág, büdöske

A nagyvirágú bársonyvirág már az 1600-as években bekerült Európába, valószínűleg magas termete és feltűnően nagy virágzata miatt. A fölfelé álló, elágazó, erős szárú növényeken 7-8 cm-es, szárnyasan szeldelt, fogazott szélű leveleket látunk. A magassága 60-90 cm, a telt virágzatok mérete 4-8 cm. Népi elnevezése, a büdöske, a szagára utal. Ezermagtömege 3-4 gramm.

A Tagetes erecta hibrideket a virágzat alapján az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

  • Szegfűvirágú fajtacsoport

A telt virágzat csupa nyelves virágból áll, ezek tövénél találjuk a kicsiny csöves virágokat.

  • Krizantémvirágú fajtacsoport

A telt virágzat megnyúlt csöves virágokból áll, a pártacimpa visszahajló.

  • Labda vagy Paeonia – virágú fajtacsoport

A telt virágzat csöves virágokból áll, a pártacimpa széthajló.

  • Korona – virágú fajtacsoport

Kisebb virágzat, a nyelves virágzat gallérszerűen veszik körül az ecsetszerűen felnyúló csöves virágokat.

Növekedés szerint: alacsony (20-40 cm), középmagas (40-60 cm) és magas (60-100 cm) fajtákat különböztetünk meg.

A virágzat színe a halvány krémsárgától a narancssárgáig terjed.

Magyar fajtái: ’Napfény’, ’Pannónia’, ’Pullux’.

Tagetes patula – kisvirágú bársonyvirág

Levélzete, virágzata kisebb (2-5 cm), termete alacsony vagy középmagas, a virágzat színe sárga, pirosasbarna, vegyes. Több virágot hoz, a nyár folyamán képződő új virágzatok eltakarják az elnyílott, magot érlelő virágzatokat. Szára sűrűn elágazó, többnyire lila-vörös vagy barna színű. Levelei többszörösen szárnyasan szeldeltek, mirigyszőrösek, illatosak. Csírázáskor a sziklevél alatti rész lila.

Tagetes tenuifolia – apró bársonyvirág

Levélzete finom szálas, kellemes citrom illatú. Vékony hajtásain apró, 1-1,5 cm-es, egyszerű virágzatok nyílnak, az egyszerre nyíló virágzatok száma eléri az 50 db-ot. Színe a sárga árnyalataiban változik.

Kép forrása: https://botany.cz/cs/tagetes-tenuifolia/
Termesztés

Magvetés

A magvetést a Tagetes erecta hibridjeivel kezdjük január végén, majd február elején vetjük a standard fajtákat. A Tagetes patula és tenuifolia magját márciusban vetjük, szakaszosan. A pálcika alakú, könnyű magokat nem lehet szemenként vetni. Szaporítóládákba, a közeg felszínére szórjuk, és nem, vagy csak sekélyen takarjuk. 18 °C fokon 7-10 nap alatt csírázik. Csírázás után azonnal vigyük hűvösebb, levegős helyre, mert a magoncok könnyen megnyúlnak. A magvetéstől a virágzásig kb. 2-3 hónapra van szüksége.

Palánta nevelése

Cserepezésre műanyag cserepeket használjunk 7-9 cm-es méretben. Laza, közepes tápanyagtartalmú talaj szükséges, viszonylag magas Ca tartalommal. Napfényes, levegős helyen, mérsékelt öntözéssel neveljük. A magvetés után kb. 4-5 héttel kijuttathatunk törpítőszert, pl. 0,3 %-os töménységben Alar 85-öt.

Kiültetés

Májusban, a növekedésnek megfelelően 20×15-20 vagy 25×25-30 cm-es térállásba ültessük. Napfényes fekvést, jó vízáteresztő, közepes tápanyagtartalmú talajt igényel.

Felhasználás

Szegélynövényként vagy színfoltok képzésére, nagyobb cserepekbe vagy vágott virágként alkalmazható. Nem elterjedt az alkalmazása, de roppant tartós vágott virág. Vázatartóssága: 7-10 nap.

Ápolási munkák

Mérsékelten öntözzük, a nagyvirágúaknál csak a talajra jusson víz. Az elnyílott virágokat szedjük le. Így az enyhe fagyokig virágzik.

Növényvédelem

Fuzáriumérzékeny, önmaga után ne ültessük. Száraz nyarakon megtámadhatja a takácsatka, esős nyarakon a szürkepenész.

Saját tapasztalat

A bársonyvirág magja könnyen és gyorsan kel. Viszonylag jó a kelési arány. Fajtától függően 70-90%-os. Mivel sosem kezdem túl korán a magvetést, melegház/fóliasátor hiánya miatt, ezért az áprilisban elvetett magok kevés gondozás mellett néhány hét alatt átültethető palántává fejlődnek. Az alkalmazott ültető közeg: 1/3 rész virágföld, 1/3 rész fehér tőzeg, 1/3 rész kertészeti perlit. Mérsékelt locsolással, világos, napos helyen gyorsan növekszik.

A magoncokat legjobb, ha már induláskor a szabadban, lehetőleg egy védett, fedett helyen neveljük. Én a fedett teraszon helyezem el őket, ahol néhány fokkal melegebb van, mint nyílt terepen. A polikarbonát tető jótékony hatása miatt kellemesebb klímában növekednek. Átültetéskor 7-9 cm-es cserepeket használok. Május végén már biztonsággal kiültethető szabadföldbe. Tavaszi enyhe fagyok ellen fátyolfólia takarással védekezek. -5 fok alatt tapasztaltam, hogy biztosan elfagy a büdöske palánta. Kiültetés után nem igényel különösebb gondozást.

Kép forrása: www.gardender.com/tagetes-sowing
Képek forrása: saját készítésű fotók

Vegyes virágágyásba, veteményes közzé, valamint nagyobb cserépbe, és balkonládába is szoktam ültetni. Mindegyikben jól megállja a helyét. Időnkét levágom az elnyílt virágfejeket, és mivel vágott virágként is felhasználom, ezért rendszeresen szüretelek belőle hosszú száron vágott hajtásokat.

Képek forrása: saját készítésű fotók