Barion Pixel
cropped-vijaya.png.png

Kétéves növények

Kétéves, vagy kétnyári növények életciklusának kiteljesedése két évet vesz igénybe. Első évben csak a vegetatív szervei fejlődnek ki (gyökér, levél, szár). Télen visszahúzódnak, nyugalmi állapotba kerülnek. Leveleik tőlevélrózsás állapotban a földhöz lapulnak. Következő tavasszal és nyáron elkezdenek nőni a virágszárak. A növény virágot, majd a terméstokban magot nevel. A valódi kétéves növények csak egyszer virágoznak. Sok évelő növény kétévesként kezdi fejlődését, de nem pusztul el, sőt, töve terjed, magját elszórva körülötte új növénykéket hoz. Ezek az évelők minden évben virágoznak.

Május végén és nyáron vessük el a magokat. A palántákat szeptemberben, októberben ültessük ki szabadföldbe. A magokat tehetjük földkockákba, cserepekbe, balkonládába. Ha szabadföldi vetést választunk, mindenképp készítsük elő a talajt. Gyommentes, apró szemcsés, porhanyós legyen a talaj. A kétéves növények magjai leginkább aprók, kiszórás után hintsük meg homokkal, átszitált földdel. Tartsuk mindig nedvesen vetés után. Porlasztott vízzel öntözzük, mert az erősebb vízsugár kimossa a helyéről.

Rövid tenyészidejű kényári virágok:

Leginkább közterek ágyásaiba ültetik

  • Árvácska (Viola x wittrockiana)

Már tél végén virágzik. Tavasszal folyamatosan. Nyáron felnyurgul és elszárad.

  • Százszorszép (Bellis perennis)

A vad fajtája évelő tőrózsás növény. Könnyen terjed a gyepen, ágyásokban. Érdemes meghagyni, kora tavasszal már nyílik. A beporzók első tápláléka a tél után.

  • Nefelejcs (Myosotis sylvatica)

Április, májusban virágzik. A tavaszi hagymásokkal szépen társítható. Nyáron vessük árnyékos, nedves helyre. Magról könnyen szaporodik, saját magát újraveti.

Hosszú tenyészidejű kétnyári virágok:

  • Sárga viola (Cheiranthus cheiri)

Régi magyar kertek kedvelt virága. A sárga minden árnyalatában pompázó, illatos virág. Április-májusban virágzik, a beporzók nagyon szeretik. Vetése ebben az időszakban esedékes: május-június.

  • Harangvirág

Első évben nagy tőlevélrózsát fejleszt. Második évben virágzik. Magas szárakon hozza sok harang formájú fehér, vagy kék virágait. Virágzási ideje: június-július. Magvetése: május-június.

  • Piros gyűszűvirág

Gyönyörű megjelenésű, hatalmasra növő kétnyári növény. Harang alakú csüngő virágai fehérek, rózsaszínűek, belül piros pöttyözéssel. Júniustól hosszan virágzik. Május-júniusban vessük, a pici magok fényre csíráznak.

  • Törökszegfű

Nagymamáink kertjéből nem hiányozhatott. Manapság is nagyon népszerű növény. Könnyű gondozni, nevelni. Változatos színű virágai csoportosan nyílnak. Magvetése júniusban akár szabadföldbe is történhet.

  • Kerti holdviola

Leginkább termése miatt népszerű, melyet szárazkötészetben használnak, pedig fehér és lila virágja is csodaszép. Félárnyékba, fák alá ültessük.

  • Kerti mályvarózsa

Régi paraszti kertek virága. Változatos színvilágú, hatalmasra növő dísznövény. Mérete miatt ültessük kerítés, vagy házfal elé. Virágzása második évben egész nyáron tart. Szára és gyökere gyógyhatású, antioxidánsokat tartalmaz.

További kétéves növények: Angyalgyökér, Ezüst zsálya, Muskotály zsálya, Gyapjas tisztesfű, Harangláb, Medveköröm, Ökörfarkkóró, Orvosi zsálya, Velencei kutyatej.

Legtöbb felsorolt virág magja megtalálható a KincsesLiget webshopban.

Lunaria annua
Digitalis purpurea
Aquilegia vulgaris
Verbascum bombyciferum