Barion Pixel
cropped-vijaya.png.png
, ,

Citromnád, Indiai citromfű – Cymbopogon citratus (15 szem)

990 Ft

Illatos, aromás fűszer- és gyógynövény. Thai és vietnámi ételek egyik fontos alapanyaga. Különleges citromos, édes ízt ad az ételeknek. A szárított összeaprított szárakból ízletes tea készíthető. A belőle kinyert olaj nyugtató, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású. A palántákat meleg, napos helyen, rendszeres öntözés mellett sikeresen nevelhetjük kertünkben.

Kiszerelés: min. 15 szem/csomag

Availability: Készleten

Kategóriák: , ,

Dél-Kelet Ázsiában őshonos trópusi növény, mely azon a területen évelő, de hazánkban fagyérzékenysége miatt egynyáriként nevelhető. Cserépben, dézsában is tarthatjuk, ezzel a módszerrel megpróbálhatjuk teleltetni egy hűvös helyen. A pázsitfűfélék családjába tartozik, hosszú keskeny levelei középről, bokrosan nőnek. Mindenképp napos, meleg, szélvédett helyre telepítsük a kertben. A jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, laza földet szereti. Mivel gyors növekedésű, ezért a ültetőföldjét dúsítsuk komposzttal, tartsuk nedvesen. Az alsó része világosabb, mint a zöldhagymának. Sokoldalúan felhasználható fűszer- és gyógynövény. A szárított levelekből finom tea készíthető. A vastagabb szár részek összevágva elengedhetetlen alapanyaga thai és wok ételeknek. Felhasználáskor a külső, szárazabb részeket távolítsuk el. Erős antiszeptikus hatású, antioxidáns. Illóolaja kozmetikumok és aromaterápia alapanyaga. Nyugtató és fertőtlenítő hatású.

Magvetés: már február közepétől elkezdhetjük a magvetést. Tartsuk nedvesen, párásan a magokat. Hintsük meg vermikulittal, és alulról öntözzük. Csírázási hőmérséklet: 20-22 C fok. Ettől melegebb ne legyen, mert a mag nyugalmi állapotba kerül. Ideje: 20-40 nap. Az erős palántákat ültessük át 7 cm-es cserepekbe. Kiszoktatás után május közepétől helyezzük szabadföldbe, vagy nagyobb cserépbe.

Tömeg 0,002 kg