Barion Pixel
cropped-vijaya.png.png
, , ,

Fekete nadálytő – Symphytum officinale (10 szem)

650 Ft

Növényvédelemhez, tápoldatkészítéshez használható őshonos növény. Kilocsolva, vagy permetezve növekedésserkentő és ellenállóképesség növelő hatása van. Csalánnal együtt áztatva még hatásosabb.

Kiszerelés: min. 10 szem/csomag

Availability: Készleten

Hazánkban is őshonos évelő. A borágófélék családjába tartozik. Vízközelben, vizes helyeken fordul elő leginkább. Gyökere mélyen lenyúlik a talajba, bogas virágzata lecsüngő lila harangokra hasonlít. Régóta ismert és használt fontos gyógynövény. Egyik népies neve forrasztófű, ami nem véletlenül született meg. Főzetét az ókor óta használják csonttörések, zúzódások kezelésére. Belsőleges használata szigorúan tilos, májkárosító hatása van. Külső kezelés esetén korlátozott ideig, 10 napig lehet alkalmazni, gyerekeknek még kevesebbet. 2 éves kor alatt és várandósoknak nem megengedett.

Az egész növény nagyon jól használható a bio növényvédelemben, permakultúrában. Használjuk növények alá mulcsnak, komposztba érés gyorsítónak, minőség javítóként. Részeiből készítsünk növényi ázalékot, mint a csalánból. Kesztyűben nyúljunk a növényhez.

Magvetés: palántanevelés beltéren március-május. Tegyük különálló cserépbe a magokat, akár kettőt is egybe 6 mm mélyen a talajba. 20 fok körül csírázik, ideje: 3-4 hét. Ha mégsem sikerül, tegyük ki hideghatásnak. Helyezzük 2-4 hétre hűtőbe. A kifejlett palántákat inkább árnyékos helyre ültessük, nedves környezetbe, 60 cm tőtávolságra.

Csírázási arány: 65%
Tisztaság: 99,9%

Tömeg 0,002 kg