Barion Pixel
cropped-vijaya.png.png
, , , , ,

Golyós eukaliptusz – Eucalyptus globulus (10 szem)

790 Ft

Gyorsan növő eukaliptusz fajta. Nagyon magas az illóolaj koncentrációja. Illata is erőteljes kámforos. Levelei lándzsa alakúak, ezüstös zöldek. Dézsás nevelés ajánlott.

Kiszerelés: min. 10 szem/csomag

Availability: Készleten

Hazájában a leggyorsabban és legmagasabbra növő eukaliptusz faj. Gyors növekedése miatt rengeteg vizet fogyaszt, amit az örökzöld levelein keresztül el is párologtat. Fája kiváló haszonfa, tölgynél, diónál is keményebb. Ezt a tömör, súlyos keményfát az ausztráliai mahagóni néven tartják számon. Farontó bogarak nem károsítják, nehezen korhad, ezért leginkább cölöpök, telefon- és villanypóznák, hajók, bútorok, parketta és fűrészáru alapanyaga. Más fajtáit papírgyártáshoz használják fel. A lehullott kéregdarabokból is készítenek papírt. Mivel hatalmas gyökérrendszere sok vizet elszív, ezért régen mocsaras területekre tömegesen ültették, nem mellesleg illatanyaga riasztja a malária szúnyogot. Ezzel a módszerrel sikeresen számoltak fel mocsarakat, lápokat. Illóolajának 80%-a (1,8-cineol), más néven eukaliptol. Ez a legismertebb, enyhén kámforos szagú, hűsítő, kesernyés ízű, fertőtlenítő és konzerváló hatású eukaliptuszolaj, ami a levél szövetében lévő kis hólyagokban gyűlik össze, és mennyisége elérheti a levél össztömegének 5%-át.
Nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető, görcsoldó.  Hatóanyagai miatt légúti megbetegedések esetén inhalálásra és a fogászatban szájöblítésre használják. Eukaliptuszlevél kivonattal kezelnek sebeket, keléseket is. Szára szögletes, levelei hosszúkásak, ezüstös zöldek.

Kissé fagytűrő, -5 C fokig télálló. Legjobb, ha cserépben tartjuk, világos, hűvös helyen teleltetjük. Télen is öntözzük, mert kiszárad.

Magvetés: palántanevelés földkockában, tálcára, cserépben vetve január-februártól. Később is vethető, egészen nyár közepéig. Kissé nyomjuk a földbe. Enyhén szórjuk vermikulittal. Csírázási hőmérséklet 20-21 C fok. Csírázási idő 7-14 nap. Vetés előtt hűtőbe is rakhatjuk +5 C fokon 4-6 hétig. 3-4 levélpár megjelenése után ültessük nagyobb cserépbe. A fagyok elmúlása után helyezzük a szabadba a kiszoktatott palántákat.

Tömeg 0,002 kg