Barion Pixel
cropped-vijaya.png.png
, , , ,

Illatos barátcserje – Vitex agnus-castus (40 szem)

650 Ft

Szárazságtűrő, napfénykedvelő, illatos cserje. Gazdagon és hosszan virágzik, vonza a beporzókat. Napos, meleg, védett helyre ültessük ezt a nagy díszítő értékkel rendelkező, pompás évelőt.

Kiszerelés: min. 40 szem/csomag

Availability: Készleten

Fagytűrő, lombhullató évelő. A Földközi-tenger vidékén és Kis-Ázsiában őshonos kisebb fa, vagy cserje. Dús ágrendszerű, látványos virágzású, értékes dísznövény és gyógynövény is egyben. Levelei tenyeresen összetettek, szürkészöld színűek. Illatos lilás-kék virágai hosszú fürtökben nyílnak. 15-20 cm hosszúak, a beporzók nagy kedvence. Szúnyogűző hatása ismert. Nyár vége felé virágzik, júliustól szeptemberig. Napos, meleg helyen, laza talajban fejlődik legszebben. Kedveli a meszes, homokos talajt. Kevés gondozást igényel, szárazságot jól viseli. Mérsékelt öntözéssel is beéri. Magassága: 1,5-2 m. Ha télen visszafagynak az ágai, vágjuk vissza jól, a virágok a fiatal hajtásokon fognak fejlődni. A fiatal növényeket érdemes télen lombbal, mulccsal takarni. Tavasszal későn hajt ki. Ültessük szoliterkén, vagy cserje csoportokba.
Bors szerű termését régen fűszerként használták. Régóta ismert és használt gyógynövény. Neve onnan származik, hogy régen a szerzeteseknek, férfiaknak adták növényi kivonatát a nemi vágyak csökkentése érdekében. Manapság nőgyógyászati panaszokra, hormonális eltérésekre alkalmazzák. Érdekessége, hogy hormonokat nem tartalmaz, viszont közvetett módon növeli a szervezet progeszteron termelését. Normalizálja a prolaktin hormon szintet, így a menstruációs ciklusban keletkező zavart is helyreállítja. Az enyhén megemelkedett prolaktin szint csökkentése meddő nőknél, és a PMS (premenstruális szindróma) tüneteitől szenvedőknek lehet nagy segítség. Terméséből gyógyhatású készítményeket gyártanak.

Magvetés: palántanevelés beltéren februártól áprilisig. Tegyük a magokat földkockába, nevelőtálcába 0,5-1 cm mélyen. Csírázási hőmérséklet 22 C fok. Meleg környezet kell a csírázáshoz. Ha 4 hét után sem idulnak meg a magok, akkor tegyük hűtőbe 1-2 hétre. Vetés előtt is megtehetjük ezt, vagy a tél végi vetés is jó módszer lehet. Tartsuk nedvesen, párásan a közeget.
Félfás dugányról május-júniusban szaporítsuk.

Csírázási arány: 65%
Tisztaság: 99,9%

Tömeg 0,002 kg