Barion Pixel
cropped-vijaya.png.png
, , ,

Nagy csalán – Urtica dioica (1 g)

990 Ft

Közismert kerti, útszéli növény a csalán. Sokan nemkívánatos gazként tekintenek rá, pedig érdemes belőle hagyni a kert egy részében. Ahol nő, magas nitrogén tartalmú talajt jelez. Jó ha tudjuk, hogy sok hazai lepkefaj hernyójának tápnövénye (pl. kis rókalepke). Sokoldalúan felhasználható. Nyersen és szárítva fogyasztva sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. Levágott részeiből készíthetünk ázalékot, mely a kertben kilocsolva, kipermetezve értékes anyagokkal látja el növényeinket. Használjuk bátran ezt a csodás növényt.

Kiszerelés: min. 1 g/csomag (kb. 6.500 db mag)

Availability: Készleten

Egész Európában, Magyarországo tömegesen előforduló évelő. Jellegzetessége, hogy mirigyszőrökkel borított, melyek érintése, csípő, viszkető, égető érzést okoz. Ezekkel a szőrökkel hangyasav kerül a bőr alá, mely irritáló hatást fejt ki. Kúszó gyöktörzzsel és maggal szaporodik. Levelei végében hegyesedő tojásdadok, vagy hosszúkás lándzsás alakúak, fűrészes szélűek. Felálló szárai négyszögletesek. A növény kétlaki, ami azt jelenti, hogy a porzós és termős virágok külön-külön fejlődnek, és megjelenésben is másképp néznek ki. Évszázadok óta használt gyógynövény. Teája erősítő, vízhajtó, vértisztító, gyulladáscsökkentő hatású. Csökkenti a vér húgysavszintjét. Számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz (A, C, E, B, kálcium, vas, kén, magnézium, nátrium, kovasav). Gyökerének alkoholos kivonatát a kozmetikai ipar is felhasználja, ugyanis hajápoló, hajerősítő hatása van. Leveleit, hajtásait főzeléknek is elkészíthetjük. Napos, félárnyékos, helyen, nedves talajon fejlődik szépen.

Magvetés: készítsünk laza földkeveréket, és helyezzük el egy magvető tálcán. A magokat szórjuk szét és óvatosan nyomjuk a közeg felszínére. A magok nagyon aprók, vékonyan hintsük meg apró szemű homokkal, vermikulittal. Ne fedjük teljesen, fény kell a csírázáshoz. Tartsuk nedvesen, párásan a talajt csírázásig. Csírázás ideje: 14 nap. A néhány valódi levélpáras növényeket pikírozzuk át nagyobb cserepekbe. Az erős palántákat ültessük végleges helyükre.

Tömeg 0,002 kg