Barion Pixel
cropped-vijaya.png.png
,

Perilla, Feketecsalán, Red Shiso – Perilla frutescens var. crispa (50 szem)

590 Ft

Színes, fodros leveleivel látványos dísze lehet nemcsak a konyhakertnek. Aromája leginkább a fahéjra, ánizsra, és az igazi édesgyökérre emlékeztet.

Kiszerelés: min. 50 szem/csomag

Availability: Készleten

Kategóriák: ,

Hazánkban nem igazán ismert növény, pedig sokféleképpen felhasználható, és eredményesen termeszthető. A perilla (Perilla frutescens) feltehetően Ázsiából származik. Magassága: 60-80 cm. Szinte minden része felhasználható: sziklevelei fűszerként, zsenge levelei zöldségként fogyaszthatók, idősebb levelei frissítő üdítőital-, tea- és szörpalapanyagok. Aromás víz készíthető belőle egyszerű hideg áztatással. Indiában a perilla magja sütéshez, főzéshez használt, curry fűszerkeverékek egyik összetevője. Csírazöldségként, mikrozöldként is nevelhető. A növény íze egyedi: enyhén mentás, kicsit ánizsos, fahéjas aromával, egyes változatokból némi citrusos íz is kiérezhető. A perillának két fő típusa van: a Perilla frutescens, a szokásos vörösesbordós és zöld változat, valamint göndör, lila levelű P. frutescens var. crispa.

Magvetés: magról könnyen szaporítható, növényházi palántaneveléssel, de állandó helyre is vethető áprilisban. A magok csírázását gyorsítja, ha vetés előtt négy-nyolc órára beáztatjuk őket. A perilla nedves körülmények között 20 °C körüli hőmérsékleten kezd csírázni, így fűtött helyiségben célszerű a szaporítóládákat fóliával takarni. A csírázáshoz fényre van szüksége, ezért a legjobb, ha a magokat a föld felszínére szórjuk és enyhén begereblyézzük. A magoncok gyorsan fejlődnek, vetés után nyolc héttel már lehet a növényekről levelet szedni, és a betakarítás egész nyáron folytatható. 30-40 centiméteres, vagy még nagyobb távolságra tegyük egymástól a növényeket. Teljes napfényben, jó vízgazdálkodású, tápdús talajban fejlődnek a legszebben.

Csírázási arány: 70%
Tisztaság: 99,9%

Tömeg 0,002 kg